Onze klas 4A

Onze klas 4A

Over mij

Mijn foto
Ik ben getrouwd met Wim. Ik heb 2 kinderen, Sarah en Eli. Het vierde leerjaar vind ik een zalige leeftijd. Mijn hobby's zijn fotografie, tafeltennis, lezen, reizen, fietsen en wandelen. Ik hou van de bergen, de Provence, Italiƫ, Portugal en Engeland.

vrijdag 2 maart 2018

Hof Ter welle en Karen Dierickx

We gingen op bezoek naar Hof Ter Welle. In onze klas kwam Karen Dierickx op bezoek, een schrijfster die een boek schreef over:"de geesten van Hof Ter Welle". Daarom brachten we daar eerst een bezoek aan het kasteel. We kregen een rondleiding van Bert die ons heel de geschiedenis vertelde.
Verscholen achter een statige beukendreef en omsloten door een imposante walgracht, ligt het kasteel Hof ter Welle.
Deze unieke erfgoedsite, beschermd als landschap en monument, gaat terug tot de dertiende eeuw. Het domein evolueerde van een omwalde herenhoeve in de late middeleeuwen tot een riant renaissancekasteel in de zeventiende eeuw. Het kasteel Hof ter Welle werd beschermd als monument in 1974.
In 1723 kocht de geestelijke dochter Anna Francisca Piers (1664-1751) het kasteel. Zij wendde haar fortuin aan om Hof ter Welle, omgedoopt tot Geestelijk Hof, om te bouwen tot weeshuis. Ze verschafte er onderdak aan jonge meisjes. In 1727 richtte ze de kloosterorde ‘Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie’ op, die in 1751 de barokke kapel liet bouwen. De laatste zusters verlieten Hof ter Welle in 1988. Het dienstencentrum Hof ter Welle vzw nam hun sociale taken over.
De gemeente Beveren kocht de gebouwen in 1980. Na instandhoudingswerken, werd het kasteel tussen 2015 en 2017 gerestaureerd en ingericht als Erfgoedhuis van de gemeente Beveren.

Achtereenvolgens waren de adellijke families Welle, Vilain, Pottelsberghe en del Plano eigenaar van de heerlijkheid Welle.
Karen Dierickx begon al te schrijven toen ze zes jaar was. Ze schreef verschillende boeken en Vlaamse filmpjes. Ze heeft veel verteld. Bert vroeg haar om een boek over Hof Ter Welle te schrijven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten